- Π.Ε.Τ.Ε.Τ. - https://petet.gr -

Σήμα Ελληνικού Προϊόντος

Ειδική Διαγωνιστική Επιτροπή, συγκροτήθηκε στη γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με σκοπό τη διενέργεια ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την απόκτηση του Σήματος Ελληνικού Προϊόντος (απεικόνιση και λεκτικό).

Ενδεικτικά, το σήμα θα πρέπει:
– Να αποτελείται από λεκτικό και εικαστικό τμήμα
– Να εκφράζει τη σύγχρονη ταυτότητα της Ελλάδας
– Να υποδηλώνει ποιότητα και αξιοπιστία – Να είναι ενιαίο για όλες τις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών
– Να προσαρμόζεται και στα ελληνικά και στα αγγλικά
– Να είναι ολιγόλογο, κατανοητό και άμεσο και στις δύο γλώσσες
– Να προσαρμόζεται αποτελεσματικά σε ασπρόμαυρο όσο και σε 4χρωμία
– Να εφαρμόζεται και σε πολύ μικρό μέγεθος για χρήση ακόμα και πάνω σε μικρές συσκευασίες
– Να είναι αναγνωρίσιμο και μοναδικό και να μην παραπέμπει σε άλλα σήματα
– Να μπορεί να αφορά όλο το φάσμα του κοινού στόχου.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνικού Σήματος, στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου η οποία συγκροτήθηκε με σκοπό να θεσπίσει τους Κανονισμούς Απονομής του Σήματος Ελληνικού Προϊόντος. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός, ενημέρωσε τα μέλη για τη νομοπαρασκευαστική προϊστορία, έθεσε τις κατευθυντήριες γραμμές και το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου θα λειτουργεί και θα συνεδριάζει η Επιτροπή.
Επίσης, συμφωνήθηκε η μεθοδολογία με την οποία η Επιτροπή θα έρθει άμεσα σε επαφή με τους φορείς της αγοράς εντοπίζοντας τους πρώτους κλάδους προϊόντων με τη μεγαλύτερη αναγκαιότητα και ωριμότητα δημιουργίας Κανονισμού Απονομής του Σήματος Ελληνικού Προϊόντος.

Μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου 2012, η Επιτροπή έχει συνεδριάσει τέσσερις φορές και έχει καθορίσει τις πρώτες τέσσερις κατηγορίες προϊόντων υπηρεσιών, οι οποίες θα εξετασθούν κατά προτεραιότητα και ανάμεσά τους είναι το μέλι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Όμως, σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμα το κριτήριο με το οποίο θα προσδιορίζεται ένα προϊόν ως ελληνικό και θα έχει το αντίστοιχο σήμα.
Από την πλευρά τους αρκετές ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις επεξεργασίας και τυποποίησης θεωρούν πως το πλέον ασφαλές κριτήριο δεν μπορεί να είναι παρά το κριτήριο της ιδιοκτησίας, αν δηλαδή ο ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης είναι ελληνική εταιρεία ή κάποιος πολυεθνικός όμιλος.
Την αντίθετη άποψη εκφράζουν κυρίως οι πολυεθνικοί όμιλοι που διαθέτουν παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα, οι οποίοι θεωρούν ότι το σήμα θα πρέπει να το κατέχουν όσα προϊόντα παράγονται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως ποια εθνικότητα έχουν οι εταιρείες.