- Π.Ε.Τ.Ε.Τ. - https://petet.gr -

Χαιρετισμός του προέδρου της ΠΕΤΕΤ στα Vegan, Health,Bio και Plant base awards από την Bussias.

Την Τετάρτη 13/12/2023 έλαβε χώρα στην Αθήνα η απονομή των βραβείων Vegan, Health,Bio και Plant base από την Bussias , στην εκδήλωση παρέστει ο πρόεδρος της ένωσης Ιωάννης Σμαρνάκης, ο οποίος στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε την σημασία της εφευρετικότητας και της καινοτομίας ως κινητήριους μηχανισμούς της αειφόρου ανάπτυξης.

Η σπατάλη των φυσικών πόρων και η αλόγιστη χρήση τους αποτελεί το μοντέλο παραγωγής /διάθεσης /κατανάλωσης  των τελευταίων ετών, προκειμένου να καλυφθούν υπερκαταναλωτικές ανάγκες. Τα παραπάνω είχαν μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα :

*Την επιβάρυνση του περιβάλλοντος μέσω υψηλού αποτυπώματος, την υπερκατανάλωση νερού, μείωση φυσικών πόρων και αύξηση θερμοκρασίας ατμόσφαιρας .

*Σπατάλη τροφίμων και απόρριψη του 30% περίπου των προϊόντων πριν καν χρησιμοποιηθούν. Η οποία αντιστοιχεί στην καλλιέργεια του 1/3 της εκμεταλλεύσιμης γης παγκοσμίως.

*Αύξηση θανάτων λόγω μην ενδημικών νόσων οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ , σχετίζονται με υπερβολική κατανάλωση αλατιού, ζάχαρης, υδρογονωμένων λιπών.

Συγχρόνως η αύξηση του προσδόκιμου ζωής στον δυτικό κόσμο ανέδειξε νέες ανάγκες διατροφής και εν γένει διαβίωσης , ενός γερασμένου πλέον κόσμου.

Προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία των ανθρώπων, η υγιεινή πρέπει να αποτελέσει την αυτονόητη επιλογή όχι μόνο στην διατροφή αλλά και στον τρόπο ζωής.

Κάθε κίνηση μας πρέπει να εδράζει στην αρχή της αειφόρου ανάπτυξης.

*Οικονομία προς όφελος του πλανήτη και των πολιτών

*Μέθοδοι παραγωγής και επιλογές φιλικές προς το περιβάλλον

*Εξοικονόμηση φυσικών πόρων μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

*Οικονομικά αποδοτικές, ασφαλείς για τους εργαζόμενους, την κοινωνία και τους καταναλωτές με κατεύθυνση την προστασία των επόμενων γενεών.

Οι τεχνολόγοι τροφίμων ως κατ εξοχήν επιστήμονες του τομέα τροφίμων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή δράσεων και πρωτοβουλιών προ υλοποίηση των ανωτέρω στόχων και είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες

Γραμματεία ΠΕΤΕΤ

[1]
[2]
[3]
?????????????????????????