Π.Ε.Τ.Ε.Τ.

Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων
  • rss
  • Εκλογές ΠΕΤΕΤ
  •  Π.Ε.Τ.Ε.Τ.
    • Διοίκηση – Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο (Κ.Δ.Σ.)
      • Περιφερειακό Τμ. Αττικής
      • Περιφερειακό Τμ. Β. Ελλάδας
    • Λειτουργία
      • Κανονισμός λειτουργίας
    • Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων
    • Καταστατικό Π.Ε.Τ.Ε.Τ.
    • Σ.Σ.Ε.
    • Επαγγελματικά δικαιώματα
    • Στόχοι
  • Γίνε μέλος
    • Είμαι μέλος της ΠΕΤΕΤ και επιθυμώ να επανενεργοποιηθώ. Τι πρέπει να κάνω?
    • Θέλω να γίνω μέλος της ΠΕΤΕΤ, τι πρέπει να κάνω;
  • Εργασία
    • Τεχνικές εκθέσεις&διαγράμματα ροής , μελέτες ασφάλειας τροφίμων και ανάπτυξης προϊόντων.
  • Δραστηριότητες
    • 7ο Διεθνές συνέδριο Επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων
    • 6ο Διεθνές συνέδριο Τεχνολογίας Τροφίμων 18-19 Μαρτίου 2017
    • Συνέδρια/Ημερίδες/Επιμόρφωση
  • Επικοινωνία
    • Φόρμα επικοινωνίας
    • Newsletter Π.Ε.Τ.Ε.Τ.
  • Συνεργασίες
  • English
    • Activities
    • Goals & Proffesional rights
  • Μέλη ιστοσελίδας
    • Εγγραφή μέλους ιστοσελίδας

Τοποθέτηση επιστημονικής επιτροπής ΠΕΤΕΤ, σχετικώς με την πιθανή σταφυλοκοκκική μόλυνση, ετοίμων γευμάτων για σχολεία της Περ. Ενότητας Λαμίας

Διαχειριστής Π.Ε.ΤΕ.Τ. | 22 Μαΐου 2024 Εκτύπωση Εκτύπωση

Με αφορμή την λεγόμενη τροφική δηλητηρίαση μαθητών από κατανάλωση ετοίμου φαγητού, σε σχολεία της Περ. Ενότητας Λαμίας, και την πιθανή απόδοση ευθύνης σε σταφυλοκοκκική μόλυνση, όπως αναφέρθηκε, η Επιστημονική Επιτροπή της ΠΕΤΕΤ σας ενημερώνει σχετικά ως ακολούθως:

α. Η πρώτη αξιολόγηση για το είδος και τον τρόπο της μόλυνσης των συγκεκριμένων τροφίμων έγινε με βάση τα συμπτώματα. Απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις για την επιβεβαίωση, τόσο του μικροβίου, όσο και του τύπου της εντεροτοξίνης που πιθανόν εμπλέκεται.

β. Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα συνάδουν με τροφιμογενή ύπαρξη εντεροτοξίνης σταφυλοκόκκου. Αν και η οικογένεια των σταφυλοκόκκων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με την παρουσία αυτών καθ’ αυτών των βακτηρίων στο αίμα των ασθενών, η ταχύτητα εκδήλωσης των συμπτωμάτων συνάδει με παρουσία εντεροτοξίνης. Η εντεροτοξίνη προκαλεί εμετό, διάρροια, ναυτία και κράμπες στο στομάχι. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι βίαια και εντονότερα σε ηλικιωμένους,  παιδιά και ανοσοκατασταλμένους (καρκινοπαθείς, πάσχοντες από αυτοάνοσα κ.λ.π.), αν και σπάνια προκαλούν σοβαρή νόσο και υποχωρούν σε μερικά εικοσιτετράωρα.

γ. Η εντεροτοξίνη παράγεται από το βακτήριο όταν αυτό εγκατασταθεί στο τρόφιμο και με κατάλληλες συνθήκες, που αφορούν κυρίως την παραμονή του σε θερμοκρασία δωματίου, το βακτήριο πολλαπλασιάζεται απελευθερώνοντας την εντεροτοξίνη στο τρόφιμο. Σημειώνεται ότι αν και η θέρμανση ή άλλη επεξεργασία μπορεί να σκοτώσει το βακτήριο, η εντεροτοξίνη είναι εξαιρετικά θερμοανθεκτική και δεν καταστρέφεται με απλή αναθέρμανση του τροφίμου. Γι αυτό, τρόφιμο που μολύνονται ΜΕΤΑ το μαγείρεμα ή ψήσιμο, άρα δεν σκοτώνεται το βακτήριο, είναι πιο επικίνδυνα στο να αναπτύξουν την τοξίνη, σε επίπεδα πρόκλησης της νόσου. Πιο επιρρεπή τρόφιμα είναι τα πρωτεϊνούχα κυρίως (κρέας, γάλα, αυγά, αλλαντικά, έτοιμα γλυκά και σάντουιτς κ.τ.τ.)

δ. Η αρχική προέλευση της επιμόλυνσης του τροφίμου από το βακτήριο είναι, σχεδόν πάντα, η πλημμελής υγιεινή των χειριστών των τροφίμων και ιδιαίτερα των χεριών τους, διότι οι σταφυλόκοκκοι, αποτελούν επίσης σχεδόν πάντα τμήμα της φυσικά ενυπάρχουσας μικροβιακής χλωρίδας του δέρματός μας και της μύτης μας. Άρα η πρώτη και σπουδαιότερη προφύλαξη, τόσο στην βιομηχανία, όσο και στο σπίτι μας είναι η εφαρμογή σχολαστικής υγιεινής των χεριών (πλύσιμο, απολύμανση), πριν τον χειρισμό τροφίμων, και η άμεση εφαρμογή ψύξης στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, εκτός αν αυτά πρόκειται να καταναλωθούν σχετικά άμεσα και οπωσδήποτε σε χρονικό διάστημα κάτω των δύο ωρών από την προετοιμασία τους και το κρύωμα σε θερμοκρασία κάτω των 60 βαθμών Κελσίου.

ε. Στα ΜΜΕ διατυπώθηκε η αναγκαιότητα πιστοποίησης κατά ISO των επιχειρήσεων, και μάλιστα αορίστως, για την ύπαρξη διαδικασιών και τρόπων που θα αποκλείουν την παρουσία μικροβίων και τοξινών στα τρόφιμα. Αφενός, η πιστοποίηση κατά ISO (υποθέτουμε του ISO22000) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ. Υπάρχουν Κανονισμοί και Νομοθεσία, η εφαρμογή των οποίων εξασφαλίζει την Υγιεινή και την Ασφάλεια των τροφίμων. Αφετέρου, η πιστοποίηση με οποιοδήποτε πρότυπο όπως αυτά της οικογενείας των ISO, παρέχει εξαιρετικά εργαλεία για την διευκόλυνση της διαχείρισης της ασφαλείας των τροφίμων αλλά ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ότι αυτά εφαρμόζονται ικανοποιητικά και ορθά. Συνεπώς, μεγαλύτερη σημασία έχουν η εφαρμογή των ορθών πρακτικών παραγωγής και υγιεινής με ενσωμάτωση τους στην εταιρική κουλτούρα κάθε επιχείρησης.”

Γραμματεία ΠΕΤΕΤ

Σχόλια
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τοποθέτηση επιστημονικής επιτροπής ΠΕΤΕΤ, σχετικώς με την πιθανή σταφυλοκοκκική μόλυνση, ετοίμων γευμάτων για σχολεία της Περ. Ενότητας Λαμίας
Κατηγορίες
Ειδήσεις

Πρoστατευμένο: Από βιομηχανία κρέατος, στην Χαλκιδική ζητείται Τεχνολόγος τροφίμων για το τμ.διασφάλισης ποιότητας.

Διαχειριστής Π.Ε.ΤΕ.Τ. | 15 Μαΐου 2024 Εκτύπωση Εκτύπωση

Αυτό το περιεχόμενο είναι προστατευμένο με συνθηματικό. Για να το δείτε εισάγετε το συνθηματικό σας παρακάτω:

Σχόλια
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρoστατευμένο: Από βιομηχανία κρέατος, στην Χαλκιδική ζητείται Τεχνολόγος τροφίμων για το τμ.διασφάλισης ποιότητας.
Κατηγορίες
Ειδήσεις

Έρευνα της ΠΕΤΕΤ με τίτλο “Τεχνολόγοι & Επιστήμονες τροφίμων στην αγορά εργασίας”

Διαχειριστής Π.Ε.ΤΕ.Τ. | 11 Μαΐου 2024 Εκτύπωση Εκτύπωση

 Αγαπητοί συνάδελφοι φίλοι και συνεργάτες , ανακοινώνουμε τα αποτελέσματα πρόσφατης διαδικτυακής έρευνας της ένωσης μας για την θέση των επιστημόνων & τεχνολόγων τροφίμων στην αγορά εργασίας. Η έρευνα ήταν ανώνυμη και συμμετείχαν 852 άτομα. Προφανώς δεν γνωρίζουμε πόσο αντιπροσωπευτικό ήταν το δείγμα αλλά θεωρούμε ότι αποτυπώνεται μια τάση την οποία πρέπει να λάβουμε υπόψιν, καθώς η συμμετοχή ήταν μεγάλη.

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι θα διαβιβάσουμε ,όπως απαιτεί πλέον η νομοθεσία .τα αποτελέσματα στον ΣΕΒ καθώς βρισκόμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για την επαν-υπογραφή ομοιοεπαγγελματικής συμβάσης εργασίας για τα μέλη ΠΕΤΕΤ. Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι , η ΠΕΤΕΤ αποτελεί επίσημο κοινωνικό εταίρο, ως μοναδική εκπρόσωπος των επιστημόνων & τεχνολόγων τροφίμων από το 1981. Προσφάτως έχει εγγραφεί στο ΓΕΜΗΣΟΕ με ΑΜ 1-00549 , ώστε να καλύπτονται πλήρως οι απαιτήσεις της νέας νομοθεσίας για την συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ κοινωνικών εταίρων.

Οι συνάδελφοι που απαξιώνουν την συλλογική δράση. καλό είναι να λάβουν υπόψιν ότι στις δημοκρατικές και ελεύθερες κοινωνίες , που εμείς θέλουμε να δραστηριοποιούμαστε , τις αποδοχές δεν τις ορίζουν υπουργοί ή πατερούληδες… αλλά αποτελούν προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Το κράτος λειτουργεί ρυθμιστικά ώστε να τηρούνται οι κανόνες. Στην διεκδίκηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων το μέγεθος μετράει, γίνε ενεργό μέλος της ΠΕΤΕΤ, ΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ.

1.Είσαι μέλος της ΠΕΤΕΤ ; ΝΑΙ 60,1% – ΟΧΙ 39,9%

2.Φύλλο; ΑΡΡΕΝ 25% – ΘΗΛΥ 75%

3.Ηλικία 22-30 47,1% – 31-45 37,7% – ΑΝΩ 45 15,1%

4.Εργασιακή κατάσταση ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ 76,9%- ΔΗΜΟΣΙΟΣ 8% – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ 7,1% – ΑΝΕΡΓΟΣ 8%

5.Τομέας εργασίας ΠΑΡΑΓΩΓΗ 7,3%- ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ 30,6%- ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ 19,9%-ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ 10,4%-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 4,7%, – ΠΩΛΗΣΕΙΣ 8,3% –ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 3,1%- ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 4,9%- ΕΛΕΓΧΤΙΚΟΙ ΜΗΧ 5,8%

6.Διοικητική θέση ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 74%- ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ 15,6% – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 3,7%-ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ-ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΣ 6,4%

7.Ζεις στο εξωτερικό τα τελευταία πέντε έτη; ΝΑΙ 1,7% – ΟΧΙ 98,3%

8.Μικτές αποδοχές Βασικός 18,1%- 841€-950€ 12%- 1.051-1.200€ 14,8%- 1.200€-1.500€ 15,7% – ΑΝΩ 1500€ 21,8%

Σχόλια
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Έρευνα της ΠΕΤΕΤ με τίτλο “Τεχνολόγοι & Επιστήμονες τροφίμων στην αγορά εργασίας”
Κατηγορίες
Ειδήσεις

Υποστηρικτές

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • Ειδήσεις
  • Εργασίες-Άρθρα
  • Προσφορά εργασίας
  • Σεμινάρια
  • Ειδήσεις
  • Εργασίες-Άρθρα
  • Προσφορά εργασίας
  • Σεμινάρια

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ

Εγγραφή μέλους Π.Ε.ΤΕ.Τ. στο Website

NEWSLETTER

Για να ενημερώνεστε αυτόματα κάθε φορά που προστίθεται κάτι στον ιστοχώρο της ΠΕΤΕΤ, εγγραφείτε στο Newsletter μας:

FORUM ΜΕΛΩΝ

Forum μελών Π.Ε.ΤΕ.Τ.

ΠΡΟΒΟΛΗ

Διαφημιστείτε στην Π.Ε.ΤΕ.Τ.
powered by Ecs Hosting by Ecs
Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε ότι σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Πληροφορίες

. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι είστε ευχαριστημένοι με αυτόν.
Εντάξει