Π.Ε.Τ.Ε.Τ.

Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων
  • rss
  • Εκλογές ΠΕΤΕΤ
  •  Π.Ε.Τ.Ε.Τ.
    • Διοίκηση – Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο (Κ.Δ.Σ.)
      • Περιφερειακό Τμ. Αττικής
      • Περιφερειακό Τμ. Β. Ελλάδας
    • Λειτουργία
      • Κανονισμός λειτουργίας
    • Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων
    • Καταστατικό Π.Ε.Τ.Ε.Τ.
    • Σ.Σ.Ε.
    • Επαγγελματικά δικαιώματα
    • Στόχοι
  • Γίνε μέλος
    • Είμαι μέλος της ΠΕΤΕΤ και επιθυμώ να επανενεργοποιηθώ. Τι πρέπει να κάνω?
    • Θέλω να γίνω μέλος της ΠΕΤΕΤ, τι πρέπει να κάνω;
  • Εργασία
    • Τεχνικές εκθέσεις&διαγράμματα ροής , μελέτες ασφάλειας τροφίμων και ανάπτυξης προϊόντων.
  • Δραστηριότητες
    • 7ο Διεθνές συνέδριο Επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων
    • 6ο Διεθνές συνέδριο Τεχνολογίας Τροφίμων 18-19 Μαρτίου 2017
    • Συνέδρια/Ημερίδες/Επιμόρφωση
  • Επικοινωνία
    • Φόρμα επικοινωνίας
    • Newsletter Π.Ε.Τ.Ε.Τ.
  • Συνεργασίες
  • English
    • Activities
    • Goals & Proffesional rights
  • Μέλη ιστοσελίδας
    • Εγγραφή μέλους ιστοσελίδας

Σεμινάριο με θέμα “Εκπόνηση μελέτης HACCP σε υφιστάμενη εγκατάσταση παραγωγής τροφίμων-Νοθεία στα τρόφιμα” 

Διαχειριστής Π.Ε.ΤΕ.Τ. | 24 Νοεμβρίου 2024 Εκτύπωση Εκτύπωση

*ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗΝ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΑΛΛΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ , ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΥΘΦΕΙ

Η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων ολοκληρώνει τα φετινά προγράμματα κατάρτισης με σεμινάριο στην Αθήνα, για ενεργά μέλη της και φοιτητές σχολών Επιστήμης & Τεχνολογίας τροφίμων. Εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις θα εξεταστουν και άλλες αιτήσεις μη μελών μας.

“Εκπόνηση μελέτης HACCP σε υφιστάμενη εγκατάσταση παράγωγης τροφίμων-Νοθεία στα τρόφιμα” 

Ο στόχος του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν βαθιές και πολύπλευρες γνώσεις.

Α. Αναλυτική θεματολογία

1.Πως προσεγγίζουμε την ανάγκη μιας επιχείρησης για εγκατάσταση συστήματος ασφάλειας τροφίμων

3.Σε ποια νομοθεσία αναφερόμαστε και πως επιλέγουμε πρότυπο εαν θέλουμε να πιστοποιήσουμε.

2.Πως ετοιμάζουμε προσφορά και χρονοδιάγραμμα εκπόνησης και κοστολόγησης του έργου

4.Πώς εκπονούμε την μελέτη και εκπαιδεύουμε προσωπικό για την εφαρμογή της.

5.Διατροφική πολιτική σε σχέση με την ασφάλεια τροφίμου.

6.Πως ετοιμάζουμε την επιχείρηση για επιθεώρηση πιστοποίησης

Μετά το θεωρητικό μέρος θα ακολουθήσει  key-study με όλα τα βήματα σε συγκεκριμένη παραγωγική επιχείρηση με την ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευομένων, διαδραστικά εκπαιδευτικά εργαλεία .

Β. Ποιοί θα διδάξουν;

Η εκπαιδευτική ομάδα περιλαμβάνει τα εξής μέλη μας:

Ιωάννης Σμαρνάκης, Αθανασία Αντωνίου, Παναγιώτης Μανιατέας

Γ. Πού θα γίνουν τα μαθήματα ;

Αίθουσα ΣΕΕΜΕ Λένορμαν 75, Αθήνα. Τ.Κ. 10441

Δ. Πότε θα γίνουν τα μαθήματα;

Σάββατο  14/12/2024 9.00-15.30

Ε.Πόσο κοστίζουν τα μαθήματα;

Το κόστος είναι 20€ για μέλη και φοιτητές ,  το οποίο μπορεί να καταβληθεί ,με επίσκεψη στα γραφεία της ένωσης ή κατάθεση στον λογαριασμό της ΠΕΤΕΤ ή μέσω IRIS με το ΑΦΜ 099080266 της ένωσης, με ονοματεπώνυμο και την ένδειξη ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ.

ALPHA BANKΑρ.Λογ. ΙΒΑΝ :GR18 0140 2600 2600 0210 1048 843  (προσοχή αν δεν έχετε λογαριασμό στην ALPHA πρέπει να πάτε σε κατάστημα για την κατάθεση αυτοπροσώπως ή να επιβαρυνθείτε το κόστος διατραπεζικής συναλλαγής)

ΣΤ. Ποιοι θα δικαιούνται συμμετοχής;

Τα μαθήματα απευθύνονται σε ενεργά μέλη Π.Ε.ΤΕ.Τ. (εκπληρωμένες ταμειακές υποχρεώσεις μέχρι 2024) και φοιτητές, εφόσον υπάρχουν θέσεις θα διατεθούν σε μη μέλη ΠΕΤΕΤ.

Μετά το τέλος των μαθημάτων θα δοθούν βεβαιώσεις και το εκπαιδευτικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή.

Παρακαλούμε να αιτηθείτε συμμετοχής, με μύνημά σας στο [email protected] μέχρι Τρίτη 10/12/2024

Γραμματεία ΠΕΤΕΤ

Σχόλια
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σεμινάριο με θέμα “Εκπόνηση μελέτης HACCP σε υφιστάμενη εγκατάσταση παραγωγής τροφίμων-Νοθεία στα τρόφιμα” 
Κατηγορίες
Ειδήσεις

Επιτυχής ολοκλήρωση επιστημονικής ημερίδας της ΠΕΤΕΤ στα πλαίσια της έκθεσης MeatDays 2024

Διαχειριστής Π.Ε.ΤΕ.Τ. | 14 Νοεμβρίου 2024 Εκτύπωση Εκτύπωση

Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλοι και συνεργάτες σας ενημερώνουμε ότι ακόμη μια επιστημονική ημερίδα της ένωσης μας ολοκληρώθηκε με επιτυχία στα πλαίσια της έκθεσης MeatDays 2024.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά του εξαιρετικούς ομιλητές μας , διακεκριμένους επιστήμονες και στελέχη επιχειρήσεων, για την συμμετοχή τους. Συγκεκριμένα:

Αθανάσιος Μπλάνας, Κτηνίατρος Επικεφαλής επιθεωρητής EUROCERT

Σπυρίδων Μάρκος  , Βιολόγος – Βιοτεχνολόγος Τροφίμων MSc Sales & Key Account Manager, QACS Labs

Γκαγκόμοιρος Απόστολος, Xημικός, διευθυντής λειτουργίας Tsakalidis Analysis & Testing

Σοφία Τσάκωνα,  Γεωπόνος Τεχνολόγος τροφίμων , Q Advisors

την συντονιστρια Έφη Γκαντή, καθώς και τα μέλη μας Αναστασία Παναγοπούλου, Δροσιανή Κατσούλα, Νικολέτα Κακολύρη, Στέλλα Μπέκα για την οργάνωση και την υποστήριξή της παρουσίας μας στην έκθεση.

Τέλος τα μέλη της εθελοντικής μας ομάδας .Πάν από όλα τους πολυπληθείς συμμετέχοντες που με την παρουσία τους στις εκδηλώσεις μας περιβάλουν με εμπιστοσύνη την ένωση και μας ωθούν να συνεχίσουμε πιο ευρηματικά και πυκνά τις δράσεις μας.

Γραμματεία ΠΕΤΕΤ

Σχόλια
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επιτυχής ολοκλήρωση επιστημονικής ημερίδας της ΠΕΤΕΤ στα πλαίσια της έκθεσης MeatDays 2024
Κατηγορίες
Ειδήσεις

Επιτυχής ολοκλήρωση επιστημονικής ημερίδας της ΠΕΤΕΤ στα πλαίσια της έκθεσης Συσκευασία 2024

Διαχειριστής Π.Ε.ΤΕ.Τ. | 14 Νοεμβρίου 2024 Εκτύπωση Εκτύπωση

Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλοι και συνεργάτες σας ενημερώνουμε ότι ακόμη μια επιστημονική ημερίδα της ένωσης μας ολοκληρώθηκε με επιτυχία στα πλαίσια της έκθεσης Συσκευασία 2024.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά του εξαιρετικούς ομιλητές μας , ακαδημαϊκούς και στελέχη επιχειρήσεων, για την συμμετοχή τους. Συγκεκριμένα:

Αθανασία Αντωνίου, Γεωπόνος τεχνολόγος τροφίμων MSc

Φανή Τσιρώνη, Επίκουρος καθηγήτρια ΓΠΑ 

Κωνσταντίνος Σάμιος,  Phd, Διευθυντής Διασφάλισης ποιότητας ΤΣΙΜΗΣ Α.Ε

Νικόλαος Γκιώνης,  Τεχνολόγος τροφίμων MSc, Επικεφαλής επιθεωρητής TUV AUSTRA HELLAS

τον συντονιστή Κωνσταντίνο Κίντζιο, καθώς και τα μέλη μας Παναγιώτα Βλάχου, Αναστασία Παναγοπούλου, Δροσιανή Κατσούλα και Νικολέτα Κακολύρη για την οργάνωση και την υποστήριξή της παρουσίας μας στην έκθεση.

Τέλος τα μέλη της εθελοντικής μας ομάδας .Πάν από όλα τους πολυπληθείς συμμετέχοντες που με την παρουσία τους στις εκδηλώσεις μας περιβάλουν με εμπιστοσύνη την ένωση και μας ωθούν να συνεχίσουμε πιο ευρηματικά και πυκνά τις δράσεις μας.

Γραμματεία ΠΕΤΕΤ

Σχόλια
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επιτυχής ολοκλήρωση επιστημονικής ημερίδας της ΠΕΤΕΤ στα πλαίσια της έκθεσης Συσκευασία 2024
Κατηγορίες
Ειδήσεις

Τοποθέτηση της Επιστημονικής Επιτροπής ΠΕΤΕΤ σχετικώς με την πρόσφατη ειδησεολογία για την παρουσία  υδραργύρου σε κονσέρβες τόνου.

Διαχειριστής Π.Ε.ΤΕ.Τ. | 6 Νοεμβρίου 2024 Εκτύπωση Εκτύπωση

Ακολουθεί τοποθέτηση της Επιστημονικής Επιτροπής της ΠΕΤΕΤ σχετικώς με την πρόσφατη ειδησεολογία και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε για την παρουσία  υδραργύρου σε κονσέρβες τόνου και σε τροφές γενικότερα:

Η ανίχνευση υδραργύρου στα τρόφιμα είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία, καθώς αποτελεί τοξική ουσία που παρουσιάζεται κυρίως στα μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος και ο ξιφίας .

Ο υδράργυρος είναι ένα μέταλλο που απελευθερώνεται στο περιβάλλον από φυσικές πηγές όσο και ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως η βιομηχανία

Φτάνοντας στο υδάτινο οικοσύστημα, μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο, μια μορφή τοξικού υδραργύρου που εύκολα απορροφάται από τους οργανισμούς. O μεθυλυδραργυρος βιοσυσσωρεύεται και βιομεγεθύνεται στα ψάρια είτε άμεσα μέσω του νερού ή μέσω της τροφικής αλυσίδας, μέσω της κατανάλωσης άλλων ειδών. Τα μικρότερα ψάρια απορροφούν τον μεθυλυδράργυρο και, μέσω της βιοσυσσώρευσης, ο υδράργυρος συγκεντρώνεται στους ιστούς των μεγαλύτερων  ψαριών, όπως είναι ο τόνος και ο ξιφίας.

Οι βασικές ομάδες που κινδυνεύουν από την κατανάλωση τροφών με υδράργυρο είναι οι εξής:

Έγκυες γυναίκες και γυναίκες που θηλάζουν: Ο μεθυλυδράργυρος μπορεί μέσω του πλακούντα να επηρεάσει το έμβρυο και την ανάπτυξη του, ιδίως του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. : Ο υδράργυρος μπορεί να επηρεάσει επίσης το βρέφος μέσω του μητρικού γάλακτος. Για αυτό τον λόγο, οι έγκυες και θηλάζουσες και  θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση μεγάλων ψαριών, όπως είναι ο λευκός τόνος και ο ξιφίας

Μικρά παιδιά: Το αναπτυσσόμενο νευρικό τους σύστημα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στις νευροτοξικές επιδράσεις του υδραργύρου. Ακόμη και χαμηλά επίπεδα υδραργύρου μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη και τη γνωστική τους λειτουργία, γι’ αυτό οι ειδικοί προτείνουν ψάρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι (ή είδη) τόνου, όπως ο Alabacore (λευκός τόνος) ο μεγαλόφθαλμος και ο κιτρινόπτερος. Ορισμένοι τύποι τόνου που είναι μεγαλύτεροι ή ζουν περισσότερο τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου.

Η επιτρεπτή περιεκτικότητα των τροφίμων σε επικίνδυνες ουσίες και συνεπώς και σε βαρέα μέταλλα καθορίζεται με βάση ειδική διαδικασία εντός των αρμοδίων οργάνων της Ε.Ε., ιδιαίτερα, δε, τον προσδιορισμό της μέσης κατανάλωσης κάθε τροφίμου και συνεπακόλουθα της πρόσληψης της περιεχομένης επικίνδυνης ουσίας από το συγκεκριμένο τρόφιμο, σε σχέση με τις μελέτες που προσδιορίζουν την ασφαλή πρόσληψη της επικίνδυνης ουσίας σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Ορίζεται ως μέγεθος με την συντομογραφία TWI (Tolerable Weekly Intake= Εβδομαδιαία Ανεκτή Πρόσληψη) η πρόσληψη ανά εβδομάδα ανά κιλό σωματικού βάρους της συγκεκριμένης επικίνδυνης ουσίας, άρα και του υδραργύρου.

Επί πλέον του προσδιορισμού του TWI με βάση επιδημιολογικά στοιχεία (μέση κατανάλωση και όριο για την εμφάνιση δυσμενών συνεπειών) εκτελείται και η λεγόμενη Benefit-Risk Assesment (Εκτίμηση Ωφέλειας-Κινδύνου), η οποία αφορά τον συνυπολογισμό της πιθανής ωφέλειας από την κατανάλωση του τροφίμου που περιέχει την επικίνδυνη ουσία σε σχέση με τον αυξημένο κίνδυνο που συνεπάγεται η κατανάλωση του τροφίμου αυτού. Π.χ. η κατανάλωση λιπαρών ψαριών που ωφελούν λόγω της περιεκτικότητα τους σε ω-3 λιπαρά σε σχέση με τον κίνδυνο πρόσληψης βαρέων μετάλλων από την κατανάλωσή τους.

Για τον υδράργυρο και ιδιαίτερα για την μεθυλιωμένη μορφή του, η οποία είναι βιολογικά πιο ενεργή, υπό την έννοια ότι προσλαμβάνεται από τον οργανισμό ευκολότερα, το TWI έχει προσδιορισθεί για την μεθυλιωμένη μορφή του υδραργύρου σε 1.6 µg/kg σωματικού βάρους (b.w.) και σε 4 µg/kg b.w. για τον ανόργανο υδράργυρο.

Με βάση τα παραπάνω αλλά και το γεγονός ότι μελέτες σε παιδικούς πληθυσμούς ανέδειξαν ότι τα λιπαρά οξέα στα ψάρια μπορούν να μειώσουν την δυσμενή επίδραση του μεθυλυδραργύρου στον οργανισμό, ενώ υπάρχουν σοβαρά πλεονεκτήματα από την κατανάλωση λιπαρών ψαριών, το αντίστοιχο TWI προτείνεται να είναι για την μεθυλιωμένη μορφή του υδραργύρου σε 1.3 µg/kg σωματικού βάρους (b.w.).

Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 2023/915 ορίζει την περιεκτικότητα του υδραργύρου γενικά στα αλιεύματα σε 0,5 mg/kg, εκτός των αλιευμάτων του καταλόγου 3.3.1.3, με όριο τα 0,3 mg/kg και τα αλιεύματα του καταλόγου 3.3.1.2, του παραπάνω κανονισμού, όπου κατατάσσεται και ο τόνος, με όριο το 1,0 mg/kg. Προφανώς τα παραπάνω όρια έχουν υπολογισθεί και προσδιορισθεί με την παραπάνω περιγραφείσα διαδικασία.

Όπως είναι αντιληπτό, υπάρχει μια σειρά αλιευμάτων στον κατάλογο 3.3.1.2, του παραπάνω κανονισμού και όχι μόνο ο τόνος, διότι όλα τα σχετικά αλιεύματα κατηγοριοποιήθηκαν και έγινε η σχετική εκτίμηση ωφέλειας-κινδύνου.

Οι παραπάνω αριθμοί, πρακτικά, μεταφράζονται σε ασφαλή κατανάλωση δύο (2) περίπου μερίδων τόνου την εβδομάδα ανά άτομο. Σε κάθε περίπτωση, άτομα που βρίσκονται σε ειδική διατροφή και κατάσταση υγείας, θα πρέπει να περιορίσουν αντίστοιχα την κατανάλωση και να μην υπερβάλλουν αυτή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως, π.χ. σε δίαιτα απώλειας σωματικού βάρους, όπου συναντούνται διαιτολόγια με αυξημένη κατανάλωση του τροφίμου.

Στο παρελθόν, τρόφιμα με υπέρβαση των ορίων αυτών έχουν βρεθεί, δεσμευθεί και καταστραφεί, μετά από ελέγχους των αρμοδίων Αρχών, ενώ υφίσταται επαγρύπνηση για το θέμα.

Σημειώνουμε επίσης ότι ο ΕΦΕΤ προέβη σε έκτακτη ανακοίνωση, όπου καθησυχάζει τους καταναλωτές σχετικά με την ασφάλεια των κονσερβών. Τα επίπεδα υδραργύρου παρακολουθούνται τόσο σε νωπά, και κατεψυγμένα όσο και σε κονσερβοποιημένα ψάρια, συμπεριλαμβανομένου και του τόνου. Τα τελευταία χρόνια, οι έλεγχοι δεν έχουν δείξει ανησυχητικά επίπεδα υδραργύρου, σύμφωνα με την έκτακτη ανακοίνωση του ΕΦΕΤ

Τέλος, η ΠΕΤΕΤ θεωρεί ότι θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη η εκάστοτε πληροφόρηση από την ΕΕ σχετικά με τα θεωρούμενα ως ασφαλή, γενικά, όρια κατανάλωσης των αντιστοίχων τροφίμων, δεδομένου ότι  ο γενικός πληθυσμός δύσκολα μπορεί να μεταφράσει και να αντιληφθεί το νόημα των παραπάνω αναφερομένων ορίων περιεκτικότητας και κατανάλωσης των τροφίμων αυτών.

Την επιστημονική επιτροπή της ΠΕΤΕΤ με απόφαση της διοίκησης απαρτίζουν τά κάτωθι μέλης μας:

*Ηλίας Αλεξίου, Νικόλαος Γκιώνης, Κώστας Σταθόπουλος, Ευσταθία Τσάκαλη

Βιβλιογραφία

Κανονισμός 2023/915

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/el/TXT/?uri=CELEX%3A32023R0915

Scientific Opinion on the risk for public health related to the presence of mercury and methylmercury in food

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2012.2985

Σχόλια
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τοποθέτηση της Επιστημονικής Επιτροπής ΠΕΤΕΤ σχετικώς με την πρόσφατη ειδησεολογία για την παρουσία  υδραργύρου σε κονσέρβες τόνου.
Κατηγορίες
Ειδήσεις

Υποστηρικτές

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • Ειδήσεις
  • Εργασίες-Άρθρα
  • Προσφορά εργασίας
  • Σεμινάρια
  • Ειδήσεις
  • Εργασίες-Άρθρα
  • Προσφορά εργασίας
  • Σεμινάρια

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ

Εγγραφή μέλους Π.Ε.ΤΕ.Τ. στο Website

NEWSLETTER

Για να ενημερώνεστε αυτόματα κάθε φορά που προστίθεται κάτι στον ιστοχώρο της ΠΕΤΕΤ, εγγραφείτε στο Newsletter μας:

FORUM ΜΕΛΩΝ

Forum μελών Π.Ε.ΤΕ.Τ.

ΠΡΟΒΟΛΗ

Διαφημιστείτε στην Π.Ε.ΤΕ.Τ.
powered by Ecs Hosting by Ecs
Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε ότι σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Πληροφορίες

. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι είστε ευχαριστημένοι με αυτόν.
Εντάξει