ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20.05.2008
Διαχειριστής Π.Ε.ΤΕ.Τ. | 20 Μαΐου 2008 ΕκτύπωσηΜε αφορμή τις εξελίξεις στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων δηλώνει την έντονη αντίθεσή της στη λογική της εύρεσης εξιλαστήριου θύματος στο πρόσωπο του εκάστοτε Προέδρου του Ε.Φ.Ε.Τ.
Η αλλαγή προσώπων είναι πάντα η εύκολη λύση αλλά δυστυχώς γι΄ αυτούς που την επιβάλουν είναι και η ανάδειξή τους ως μη ικανούς να εφαρμόσουν μια πολιτική που θα είναι εις όφελος των καταναλωτών και όχι των διαφόρων Υπουργών ή άλλων συμφερόντων.
Το παρελθόν και το παρόν, μας έχει δείξει ότι η υπαγωγή ή η επόπτευσή του Ε.Φ.Ε.Τ. από ένα υπουργείο δεν λύνει προβλήματα.
Να μην ξεχνάμε την ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο, της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Υγιεινή και την Ασφάλεια των Τροφίμων 93/43 μετά από 7 ολόκληρα χρόνια λόγω της αρνητικής πίεσης που ασκούσαν στις ηγεσίες των υπουργείων διάφορα συμφέροντα.
Να μη ξεχνάμε την κακή κατάσταση των κρεαταγορών και των σφαγίων της χώρας μας και κυρίως να μην ξεχνάμε τους πλημμελής ελέγχους των εισαγομένων τροφίμων γιατί σε αυτή την αδυναμία οφείλεται το σημερινό σοβαρό πρόβλημα.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. που ιδρύθηκε το 1999 έφερε πραγματικά την αλλαγή στον τομέα των ελέγχων των τροφίμων. Με σύγχρονο πνεύμα οργάνωσης και λειτουργίας κατάφερε σε λίγα χρόνια ότι οι άλλοι φορείς δεν κατάφεραν ποτέ. Την ενημέρωση των καταναλωτών, την εκπαίδευση των εργαζομένων, την καθοδήγηση και τον έλεγχο των επιχειρήσεων.
Με τη συνεχή αλλαγή των Προέδρων του, και ρίχνοντας αποκλειστικά τις ευθύνες στον Ε.Φ.Ε.Τ. ο μόνος σκοπός είναι η απαξίωση και τελικά η κατάργησή του.
Ποιος έχει συμφέρον να μη λειτουργεί ανεξάρτητα ο Ε.Φ.Ε.Τ.;
Γιατί εφόσον το Γενικό Χημείο του Κράτους δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένο δεν αφήνουν τον Ε.Φ.Ε.Τ. να οργανώσει δικά του εργαστήρια;
Γιατί μετά τα προβλήματα και τους θανάτους ανθρώπων στην Ισπανία το Γενικό Χημείο του Κράτους δεν έχει εντάξει στους ελέγχους του την ανίχνευσή προσμίξεων ορυκτελαίου σε όλα τα λάδια;
Ποιός έπρεπε να ελέγξει τι κουβαλούσε το πλοίο πριν το φορτίο του ηλιέλαιου;
Μετά από μια καμπάνια στα ΜΜΕ η οποία μας προειδοποιούσε να μην παίρνουμε το λάδι «από τον γνωστό μας σε ντενεκέ» πως θεωρήθηκε ασφαλές το ηλιέλαιο από την Ουκρανία;
Γιατί δεν ανακοινώνει το Γενικό Χημείο του Κράτους τα αποτελέσματα των ελέγχων;
Πολλά τα ερωτήματα και καμία απάντηση βέβαια, γιατί η ασφάλεια των καταναλωτών θέλει επενδύσεις σε επιστημονικό δυναμικό και σύγχρονο εξοπλισμό.
Η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων πιστεύει ότι δεν πρέπει να πισωγυρίσουμε στα χρόνια που κανένας δεν ήξερε τι συνέβαινε στους ελέγχους, πως γινόντουσαν και ποιά ήταν τα αποτελέσματα. Τότε που ήταν όλα «καλά».
Με μεγάλη ευθύνη απέναντι στους καταναλωτές και στους εαυτούς μας καλούμε την Πολιτική ηγεσία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κάνει σήμερα, τώρα, τον Ε.Φ.Ε.Τ. Ανεξάρτητη Αρχή.
Γιατί η υγεία των ανθρώπων δεν είναι ούτε υπουργικό ούτε κομματικό παιχνίδι.
Για την Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων
Κωνσταντίνα Φ. Σκόκα
Πρόεδρος Κ.Δ.Σ. Π.Ε.ΤΕ.Τ.